wildgroei

Hodgkin - Oorzaken

Oorzaken van de ziekte

De exacte oorzaken zijn niet gekend. De artsen kunnen niet verklaren waarom de ene mens wel de ziekte van Hodgkin krijgt en de andere niet. We weten wel dat de ziekte van Hodgkin niet te wijten is aan een ongeval en dat je de ziekte niet kan krijgen door in contact te komen met iemand die de ziekte wel heeft.

Heel wat factoren (zogenaamde risicofactoren) werden in verband gebracht met de ziekte van Hodgkin. Mensen die geïnfecteerd werden met het Epstein-Barr virus (dat mononucleose veroorzaakt) zouden meer kans vertonen om de ziekte van Hodgkin te ontwikkelen.

Er zijn ook aanwijzingen dat familieleden van mensen die de ziekte van Hodgkin hebben, een hoger risico dan gemiddeld lopen op het ontwikkelen van deze aandoening.

Het is belangrijk om te weten dat wanneer je één of meer van deze risicofactoren hebt, dit niet wil zeggen dat je de ziekte van Hodgkin zult krijgen. Het is eigenlijk zo dat de meeste mensen met risicofactoren de ziekte nooit zullen krijgen. En heel wat mensen waarbij de diagnose werd gesteld, hebben geen risicofactoren die men kan vaststellen.