wildgroei

Hodgkin - Bepaling

De ziekte van Hodgkin is een kanker waarvan men vermoedt dat hij voortkomt van een abnormale lymfocyt. De ziekte kreeg haar naam van Thomas Hodgkin, een Britse arts die als eerste de ziekte identificeerde in 1832. Dit was lang voor men van het bestaan of van de functie van deze lymfocyten afwist. Alle andere lymfomen noemt men Non-Hodgkin lymfomen. Zij zijn afkomstig van ofwel abnormale B-cellen (meest voorkomend) of abnormale T-cellen (minder frequent).

De meeste mensen met de ziekte van Hodgkin hebben abnormale cellen die men Reed-Sternberg cellen noemt. De aanwezigheid van deze cellen op zichzelf betekent echter niet dat een persoon de ziekte van Hodgkin heeft. Om de diagnose te bevestigen, dient de biopsie van het lymfeweefsel dat de Reed-Sternberg cellen bevat, op de achtergrond ook andere cellen en kenmerken te hebben die karakteristiek zijn voor de ziekte van Hodgkin.
Hieronder een microscopisch zicht van de klassieke Reed-Sternberg cel.

Afbeelding verwijderd.

De ziekte van Hodgkin werd meer bestudeerd dan de andere lymfomen. Het goede nieuws is dat er snel veranderingen zijn opgetreden in de diagnose en de behandeling van deze aandoening. Ongeveer 80% van alle patiënten met de ziekte van Hodgkin kan nu genezen worden.