• De erfenis van Thomas Hodgkin
  De erfenis van Thomas Hodgkin

  In De erfenis van Thomas Hodgkin; Diagnose, behandeling en gevolgen van lymfklierkanker (ISBN 90-9013630-4, 160 pagina’s) komen in 28 hoofdstukken alle aspecten aan de orde van Hodgkin- en non-Hodgkinlymfomen. Nauwgezet wordt ingegaan op het onderscheid tussen de verschillende soorten lymfklierkanker en hun specifieke behandeling, radiotherapie, chemotherapie, beenmerg- en stamceltransplantatie, de gevolgen van de behandeling op korte en op langere termijn, vermoeidheid, onvruchtbaarheid, sociaalpsychologische en maatschappelijke gevolgen, lotgenotencontact, enz.

  Vele patiënten en ex-patiënten vertellen openhartig over hun ervaringen. Ook partners, ouders en kinderen komen aan het woord.

  In het boek zijn praktische adviezen opgenomen om de bijwerkingen van de behandeling te doorstaan en over de omgang met de huisarts en de specialist. Een uitgebreide verklarende woordenlijst en een literatuuroverzicht completeren dit boek over lymfklierkanker.

  https://jeroenterlingen.nl/site/boeken-over-kanker/de-erfenis-van-thomas-hodgkin/

 • Hematologie
  Hematologie

  Bloed heeft op allerlei manieren een sleutelrol in de fysiologie van het menselijk lichaam. Het terrein van de klinische hematologie bestrijkt immers een breed palet van aandoeningen die uitwaaieren van zeldzame aangeboren ziekten, via de veelvoorkomende trombose en embolie, tot een gevarieerd scala aan kwaadaardige ziekten (ALL, CML, Hodgkin, Non-Hodgkin, Kahler) met een zeer pluriform beloop.

  De hematoloog houdt zich bezig met bloedtransfusie, stolling, stamceltransplantatie, immunotherapie, moleculaire therapie en chemotherapie. Hematologie is daarom bij uitstek een multidisciplinair vakgebied. Niet alleen de klinisch hematoloog is gebiologeerd door (ziekten van) het bloed maar ook de patholoog, de klinisch geneticus, de immunoloog, de viroloog, de microbioloog, de radioloog en de nucleair geneeskundige. Ook elke klinische specialist heeft frequent 'translationeel' te maken met hematologie, evenals meer generalistische artsen als de internist en de huisarts.

  Aan het hier gepresenteerde Handboek hematologie hebben een zeventigtal vooraanstaande auteurs met deskundigheid op diverse specialistische vakgebieden bijgedragen.

  Verkrijgbaar bij Bol.com

 • Meer dan mijn ziekte
  Meer dan mijn ziekte

  Wat weten we over de kwaliteit van ons gezondheidssysteem? Is het de nieuwe standaard dat patiënten participeren of zijn er ook grenzen aan participatie? Zijn ervaringsdeskundigen betweters, pottenkijkers of experten?

  In het boek ‘Meer dan mijn ziekte’ zoekt Ilse Weeghmans, directeur van het Vlaams Patiëntenplatform, naar antwoorden op actuele vragen uit het gezondheidsbeleid met patiëntenverenigingen, beleidsmakers, vertegenwoordigers van de zorgsector en academici.

  Ze vertellen over de impact van hun ziekte, maar ook hoe ze verder gaan met hun leven. Benieuwd naar het boek? Surf naar de website van het http://vlaamspatientenplatform.be/blogs/boek-meer-dan-mijn-ziekte-voorgesteld

  Auteur: Ilse Weeghmans, directeur van het Vlaamse Patiëntenplatform

  ISBN: 9789401458702

  Publicatiedatum: september 2019

  pagina's: 160

  Uitgeverij: Lannoo Campus

  Prijs: 1e editie, €24,99 Patiëntenverenigingen en hun leden ontvangen 10% korting